Akkorder med alternativ bastone

Du er her

I becifring kan vi komme ud for besynderlige akkorder som D/G eller f.eks A/E. Med andre ord to bogstaver adskilt med en skråstreg "/". Hvad står det for?

D dur akkord med D i bassen

D-dur akkord
D er grundtonen i en D akkord og gribes akkorden på den måde som billedet viser, så er den også den laveste tone i akkorden. Man kunne skrive akkorden sådan her: D/D men det ville se dumt ud, og man forventer altid at bastonen der skal spilles er den samme som grundtonen altså D i dette tilfælde derfor udelades bastonen i navnet når bastonen er den samme akkorden. Anderledes er det når vi med vilje vil spille en anden bastone når vi f.eks tager en D akkord.

D/C# akkord
Hvad nu hvis vi ønsker at spille en anden tone end grundtonen i bassen? Så kan vi erstatte det dybe D med f.eks et C# og få denne akkord:

D dur akkord Cis i bassen
D dur akkord med C# bastone også kaldet C med C# i bassen eller blot D/C#

Grundtone i bassen
Normalt er den dybeste tone i en akkord = grundtonen, men det kan blive kedeligt konstant at spille grundtonen i bassen i længden, derfor undlader man tit denne (findes stadig i diskanten) og spiller andre bastoner, for at lave mere spænding i akkorden og samtidig også i melodien man spiller. Man kan også beholde grundtonen i bassen, men så skal den ikke være den dybeste.
Spiller vi f.eks i C/G der er G dybeste tone selv om C stadig spilles

Sådan ser en C/G ud:

C dur akkord med G i bassen
C dur akkord med G i bassen
Vi kan også stille det op i tabs hvor
  • tal = bånd og hvor det
  • første tal = 6 streng
  • x = streng skal ikke klinge med
C/B
C/E
C/G
D/F#
D/C#
D/A
E/G#
G/B
G/F#
G/D
x2x010
032010
332010
200232
x4x232
x00232
4x2400
x20033
2x0003
xx0033

Andre populære akkorder med alternativ bastone er: 

  • G/B
  • D/F#

De er meget anvendt indenfor populær musik og er blevet anvendt af mange kendte musikere som en måde at få variation i musikken. Blandt mange har The Beatles anvendt en G akkord med B i bassen på Blackbird. Bob Dylan har brugt G/B på Mister Tambourine man. Chet Atkins har gjort heftig brug af D/F# akkorden. Blandt andet i sit smukke fingerstyle arrangement af Jerry Jeff Walker's Mister Bojangles.

Anonyms billede

Facebook kommentarer