Gribebrættet/halsen

Du er her

Halsen kaldes det sted på guitaren hvor tonerne nærmest ligger og venter på dig. Da du griber akkorder på halsen, kaldes den også: gribebræt. Her kan du læse om tonerne på halsen.

Halsen kaldes det sted på guitaren hvor tonerne nærmest ligger og venter på dig. Da du griber akkorder på halsen, kaldes den også: gribebræt. Her kan du læse om tonerne på halsen.

Samtlige toner på guitarens gribebrædt:

Halsens toner kroamtisk
Samtlige toner på guitarens gribebrædt

Før du begynder at kaste dig ud i at lære samtlige toner udenad, så vil jeg give dig et lille tip. Og det er at tænke i afstande imellem de forskellige toner. Fra C til D er der et enkelt bånds afstand (der hvor D# er), og fra E til F er der intet bånd imellem. Læs mere om intervaller her: detaljeret forklaring om toner

C dur toner uden fortegn

Gribebrættets toner uden forten
Gribebrættets toner uden fortegn

Tonerne fra c dur skalaen på gribebrædtet er her vist uden fortegn, dvs # og b. Istedet for at lære dem alle udenad anbefales det at du siger remser tonerne fra C-dur skalaen: C-D-E-F-G-A-B, prøv så efterfølgende at finde dem på brættet og marker dem, print dem evt. ud.

Når du så kan huske tonerne fra C dur skalaen ja så kan du bevæge dig rundt på gribebrædtet. Husk ½ afstand imellem E og F = intet bånd, og en hel afstand imellem A og B = et enkelt bånd imellem.

Et enkelt fortegn tilføjet = '#'

Gribebræt fortegn med kryds
Gribebrættets toner med kryds fortegn

Som du kan se på figuren så er der med gult vist et F# som er et F spillet et bånd højere op af gribebrædtet end et “nøgent” F. Hvis du vil have samme resultat ved C-D-E osv. skal du blot anvende samme metode.

Opgave
Find den nøgne (fortegnsløse) tone og stil dig ved båndet ved siden af, der har du # (krydset) som hæver tonen ½ trin. Går du den anden vej bliver den nøgne tone sænket ½ tone.

Nogle toner er udeladt med vilje. Vil du se samtlige toner så se første figur her på siden

Gribebrædtet med "b"

Gribebræts toner med b fortegn
Gribebrættets toner med B fortegn

Som du kan se på figuren så er der med gult vist et Ab som er et A spillet et bånd lavedre ned af gribebrædtet end et “nøgent” A. Hvis du vil have samme resultat ved C-D-E osv. skal du blot anvende samme metode. Find den nøgne tone og stil dig ved båndet ved siden af, der har du b (b’et – flat på engelsk).

Dur skala med #

Cis dur skala alle toner
Cis dur skala alle toner

Skalaen er en C# dur skala (cis dur). Læg mærke til hvor #'erne er og sammenlign med "Dur skala med 'b'"

Dur skala med b

Des dur skala alle toner
Des dur skala alle toner

Skalaen er en Db dur skala (Des dur). Læg mærke til hvor b'erne er og sammenlign med "Dur skala med '#'". Tonerne er ens og ligger det samme sted. Et # spillet det samme sted som et b = samme tone, men det er ikke den samme toneart, kig på kvintcirklen og læs noget om fortegn her på siden, hvis du er i tvivl.

* oversigten viser en bestemt måde at gribe en C dur skala på, derfor er der toner der mangler eller er blevet udeladt da de ikke var hensigtsmæssige for positionen.

Facebook kommentarer