Hvordan bruger man en capo?

Du er her

Capo er en klemme som vi sætter på guitarens hals for lettere at spille i nogle krævende tonearter. Når man spiller med capo så bliver de akkorder/greb /fingersætninger man normalt spiller uden capo, sat op. Dvs. at de bliver x antal højere, men aldrig lavere.

Når vi f.eks spiller med capo på 1. bånd, så bliver samtlige  akkorder sat en ½ tone op,ved 1. bånd, 1 tone op osv. Det hjælper at forestille sig at capoen er din barrefinger der bliver sat i et vilkårligt bånd,lige præcis på samme måde som når du griber barreakkorder.  

En capo placeret i 2. bånd giver samme effekt som barrefingeren placeret samme sted, vi får de samme toner. Det er tilstrækkeligt at kende de løse toner på guitaren ved alm. stemning: EADGBE og derved tælle toner for at finde grundtonen, så vi ved i hvilken toneart vi spiller. Ved barre ved vi at der findes E og A type akkorder, 6. og 5. strengs  akkorder osv. de kaldes sådan fordi grundtone ligger på 6. streng og 5. streng. Samme udgangspunkt kan vi bruge med at finde ud af i hvilken toneart vi spiller i med capo.

Først skal vi lære de løse strenge at kende, dvs. de strenge der bliver spillet i højre hånd uden medvirken af venstre hånd, men med capo/barre på et vilkårligt bånd (båndet bestemmer tonearten).

Vi prøver først med at sætte en Capo 3. bånd og griber en D akkord:

D capo 3. bånd
D akkord-greb i 3. bånd

Men hvad hedder en D akkord så i 3. bånd med Capo? For at finde ud af det kan vi ganske nemt bruge tonerne på guitarens gribebræt til hjælp. Da det er grundtonen som lægger navn til akkorden leder vi efter denne.

Find grundtonen
Ved at finde grundtonen, eller rettere kende den, til alle  akkorder vi spiller, så kan vi hurtigt se i hvilken toneart/pitch vi spiller i. Grundtonen i en "alm." D akkord er D på 2. streng, som vi kan se på dette billede:

D akkord grundtone uden capo
Grundtonen på en D akkord finder vi på (2) streng i 3. bånd

Derefter er det en smal sag at finde navnet på den akkord vi spiller med capo på f.eks. 3 bånd, da vi blot skal finde tonerne. Vi bruger følgende metode på (2) streng:

  • Finder D i 3. bånd
  • Finder D# i 4. bånd
  • Finder E i 5. bånd
  • Finder F i 6. bånd <-- BINGO

Vi har herved fundet ud af at akkorden er = F(grundtonen lægger navn til akkorden).

Hvordan ved vi så at D bliver til F med capo på 3. bånd?
Jo det gør vi ved at kigge på 2. streng igen og tælle x antal op fra D tonen. Samme udgangspunkt i C dur:
Vi sætter capo på 2. bånd og får en D akkord:

D med capo på 2. bånd
Et C akkord-greb bliver til en D akkord i 3. bånd

Hvilken capo skal du så vælge?
Der findes mange forskellige størrelser på capoer, og nogle passer på en elektriks og en western, men ikke på en spansk. Det er pga. forskellen i halsbredde på guitaren, og personlig smag spiller også meget ind. Flatpicking helten Dan Crary har fået designet sin egen capo, så meget betyder capoen for de enkelte guitarister, derfor er det vigtigt at du vælger en der passer godt til dig. Du bør lede efter en capo som er nem at sætte på og tage af igen, og en som ikke løsner grebet når den først sidder på. Selv er jeg meget glad for G7h perfomance capo, som er en relativ ny capo, som er ufattelig nem at bruge, den sidder perfekt på guitaren, og løsner ikke grebet, og er meget nem at tage af igen.

Schubb, Kyser eller G7 capo
Schubb er meget brugt at kendte guitarister såsom Doc Watson, og et hav andre, men personligt mener jeg at G7h slår den med flere længder, også i design :) Det varer ikke længe før et hav af kendte guitarister kaster sig over den inde på firmaets website er der allerede mange der sværger til den af kendte guitarister, og senest har Eric Clapton også overgivet sig til capoen. Desuden kan vi nævne Peter Finger; Roger McGuinn og Stefan Grossman.

Desuden har capoen fornylig også vundet GUITARIST GOLD hædersbevisningen fra bladet Guitarist Magazine. G7th perfomance (vist på billede øverst på siden), koster ca. 300 kroner, men de er godt givet ud, og firmaet lover livstidsgaranti, og erstatter gummiet på capoen kostfrit i hele garantiperioden! Schubb koster ca. 200 kroner.

En anden kendt capo er Kyser som er meget populær, da den er meget nem at tage af og sætte på igen.

Anonyms billede

Facebook kommentarer