Dansk guitar-riff topper den amerikanske hip-hopliste

Dansk guitar-riff topper den amerikanske hip-hopliste

Du er her

Guitar-riff med Finn Olafsson fra ACHE singlen ”Expectation” samplet af amerikansk rapper
Den amerikanske rapper, songwriter og producer Travis Scott har på sit debut-album ”Rodeo” samplet et guitar-riff med guitaristen Finn Olafsson fra det danske prog-rock band ACHE’s single ”Expectation” fra 1976. Samplingen, med lyden af Finn Olafssons elektriske guitar, er benyttet på albummets første track, ”Pornography”. Albummet gik ifølge BTs USA korrespondent Henning Høeg direkte ind på førstepladsen på Billboards Rap-liste, og på den officielle Top-200 debuterede Travis Scotts album med den danske sampling på en flot tredieplads.

”Jeg blev for nylig kontaktet af pladeselskabet Sony Music, som nu har rettighederne til ACHE’s album "Pictures from Cyclus 7", som blev udgivet af CBS i 1976. Sony Music havde fået en henvendelse fra Epic Records i USA, som anmodede om tilladelse til, at den 23-årige rapper Travis Scott måtte benytte en sampling fra ACHE singlen "Expectation", som blev udgivet i forbindelse med vores ”Pictures from Cyclus 7” album. Samplingen er fra et stykke inde i sangen i et break, hvor jeg spiller et riff på bare én tone. Og det er denne ene tone, med det man måske kan kalde min ret karakteristiske el-guitarlyd fra dengang, som Travis Scott har samplet og benyttet som backing "throughout the track", som pladeselskabet omtaler det,” fortæller Finn Olafsson og fortsætter:
”Hvordan den unge Travis Scott har opsporet vores single fra 1976, ved jeg ikke. Men Epic Records har i deres anmodning om tilladelse specifikt henvist til singlen og ikke til albummet, som singlen stammer fra.”
”Expectation” er komponeret af Peter Mellin, Hammond-organist og keyboardist i ACHE.

Finn Olafsson har i de senere år især manifesteret sig som akustisk guitarist, komponist og producer, og han afslutter netop i denne uge en turné i Danmark med titlen ”Music From North Sealand”. Med sig har han keyboardisten Michael Vogelius Larsen og sin bror og medspiller helt tilbage fra ACHE tiden, Torsten Olafsson, på bas, shakuhachi og percusssion. I morgen onsdag er de på Gyngen i Århus, torsdag i Carl's Café på Skovsgaards Hotel og fredag i Kulturhuset Islands Brygge, København. Se mere på www.finolafsson.com
Sony Music planlægger nu at genudsende ”Pictures from Cyclus 7” på de forskellige digitale platforme