Genre-skel udvisket ved DMA 2010

Genre-skel udvisket ved DMA 2010

Du er her

Popmusikken var omdrejningspunktet, da pladebranchen fejrede sig selv søndag den 14. november ved Danish Music Awards 2010. Men der var også fokus på folk, jazz og world, som for første gang var med i denne samlede prisuddeling. Til gengæld glimrede rocken ved sit fravær.

Ikke overraskende blev den helt store vinder Medina, hvis navn stod på hele seks ud af otte popstatuetter, når man tæller hendes producerteam Providers med (Årets Producer). Derudover blev Alphabeat kåret som Årets Danske Gruppe, mens Rasmus Seebach fik titlen af Årets Danske Mandlige Kunstner.

Falgren Busk gjorde rent bord I Folk-kategorien gik alle fire priser til de to musikere i Falgren Busk Duo! Jazzen tilgodeså dog fire forskellige navne; Jakob Bro, Sinne Eeg, August Rosenbaum og Girls In Airports, mens de to World-priser gik til Fatma Zidan og Afenginn.

Tre priser til Gateway-udgivelser DMF’s pladeselskab kunne glæde sig over hele tre priser til musikere, der havde udgivet via Gateway Music, nemlig Fatma Zidan med Årets Danske World Track ”Ana Kol”, Årets Nye Danske Jazznavn, August Rosenbaum ”Beholder” samt Årets Danske Crossover Jazzudgivelse: Girls In Airports.

Ærespris og rap på gadplan IFPI’s ærespris gik i år til Cæcilie Norby, der på ”elegant vis har formået at bevæge sig ubesværet gennem mange genrer og musikalske verdener i mere end 25 år,” som juryen beskrev det. En ny pris, Årets Initiativ, gik til Det Boligsociale Fællessekretariat og boligforeningerne i Århus for Rap Akademiet, som giver unge århusianere i udsatte boligområder mulighed for at udtrykke sig gennem musikken.

Vellykket genremix Aftenens arrangement, der løb af stablen i teatret Bremen i København, blev fremragende - trods enkelte kiksere i teknikken under showet - afviklet med musikeren Søren Rasted i værtsrollen. Musikbranchen fik lejlighed til for en stund at lægge uenigheder til sider og synge en humoristisk fællessang inden uddelingen af de 22 priser gik i gang. De forskellige genrer og musikere præsenterede nye toner for hinanden, og showet formåede udmærket at integrere jazz, world og folkmusikken med mainstream poppen. Det er ikke hver dag, at så forskellige genrer og udtryk blandes ved et samlet show og det egentlig synd – og også en skam, at dansk tv ikke længere føler anledning til at transmittere fra prisuddelingen.

Rocken blev væk Rockmusikken var til gengæld helt overset. Ikke én pris tilfaldt et rockband, hvilket var påfaldende, når man tænker på hvor vel repræsenteret rocken ellers er på hitlister og på livescenen. Det samme kan siges om hiphop/rap, som ikke løb med nogen priser. Derudover var Søren Rasteds lussing til KODA - for at ”blokere for Spotify” i Danmark - under bæltestedet og ikke ligefrem med til gøde grunden for et løsningsorienteret samarbejde mellem pladeselskaber og kunstnere. Men alt i alt en vellykket aften og en velfungerende model for fremtidige DMA shows uden genre-skel.

Steppeulven uddelt Dagbladsanmelderne fik et lille intermezzo under DMA, hvor de uddelte De Danske Musikkritikeres pris, Steppeulven, til Årets Håb 2010. Prisen gik velfortjent til Marie Fisker.

Vinderne ved Danish Music Awards 2010:

Årets Danske Album: Medina “Velkommen Til Medina” – A:Larm/Labelmade/MBO

Årets Danske Gruppe: Alphabeat “The Spell” – Copenhagen Records/MBO

Årets Danske Kvindelige Kunstner: Medina “Velkommen Til Medina” – A:Larm/Labelmade/MBO

Årets Danske Mandlige Kunstner: Rasmus Seebach “Rasmus Seebach” – ArtPeople

Årets Nye Danske Navn: Medina “Velkommen Til Medina” – A:Larm/Labelmade/MBO

Årets Danske Sangskriver: Medina & Providers for Medina “Velkommen Til Medina” – A:larm/Labelmade/MBO

Årets Danske Producer: Providers for Medina “Velkommen Til Medina” A:larm/Labelmade/MBO

Årets Danske Hit: Medina “Vi To” – A:larm/Labelmade/MBO

Årets Udenlandske Hit: Stromae “Alors On Danse” – Universal Music

Årets Udenlandske Album: Robyn “Body Talk Pt. 1” – EMI

Årets Danske Jazzudgivelse: Jakob Bro ”Balledeering” – Lovelands Records

Årets Danske Vokaljazz Udgivelse: Sinne Eeg ”Don’t Be So Blue” – Red Dot Music

Årets Nye Danske Jazznavn: August Rosenbaum ”Beholder” - Gateway

Årets Danske Crossover Jazzudgivelse: Girls In Airports ”Girls In Airports” - Gateway

Årets Danske Folk Album: Falgren Busk Duo ”Duet” - GO’ Danish Folk Music

Årets Nye Danske Folk Navn: Falgren Busk Duo – GO’ Danish Folk Music

Årets Danske Folk Musiker/Vokalist: Nikolaj Busk – GO’ Danish Folk Music

Årets Danske Folk Komponist: Bjarke Falgren ”Falgren Busk Duo” – GO’ Danish Folk Music

Årets Danske World Album: Afenginn: “Bastard Etno” – Westpark Music

Årets Danske World Track: Fatma Zidan ”Ana Kol” – Gateway Music

Årets Initiativ: Rap Akademiet

IFPI’s Ærespris: Cæcilie Norby

Kilde: musikeren.dk

Tags