Surfguitarkongen Dick Dale er død

Surfguitarkongen Dick Dale er død

Du er her

Dick Dale som var en legende indenfor surfmusik er død. Han blev 81 år.  Selv om surfmusikken mest er kendt med bands som The Beach Boys, så er Dales' umiskendelige guitarklang også blevet synonym med surfmusikken, ihvertfald blandt guitarkendere.

Richard Monsour (bedre kendt som Dick Dale), (født 4. maj 1937, død 15. marts 2019 var kendt som en af banebryderne inden for surf rock, og var en af de mest indflydelsesrige musikere i 1960'erne. Hans guitar-teknikker har siden hen haft indflydelse på guitarister fra Jimi Hendrix til Eddie Van Halen. Dick var gode venner med Leo Fender, og spillede efter sigende så hårdt på de tidlige Fender-forstærkere, at der gik ild i en af dem. Det var efter Dicks forslag, at mange af de senere Fender-forstærkere blev udviklet. Dale var også med til at udvikle brugen af reverb med guitar, da Leo Fender havde bygget effekten ind i en mikrofon for at Dales sangstemme skulle lyde bedre, når han spillede koncerter. Efter ret få shows blev mikrofonen dog konstant placeret foran guitarforstærkeren. På grund af hans meget hurtige og aggressive spillen er der mange, der mener, at Dick Dale er en af grundlæggerne for heavy metal musikgenren.

Det er Dick Dales version af den græske folkesang Misirlou (fra 1962), der blev udødeliggjort i starten af kultfilmen Pulp Fiction, som mange nok vil huske ham for. Teknisk set et bevis på fuldstændig kontrol over et plekter på især basstrengene, der kræver meget kontrol. Et meget efterlignet guitar riff.
»Det er så intenst at have Misirlou som dit åbningstema. Det skriger bare af, at du skal se en episk film, at du ser en stor film. Den kaster en handske, som filmen nu er nødt til at samle op,« har filminstruktør Quentin Tarantino tidligere sagt om valget af Dick Dales sang.
Dick Dales rigtige navn var Richard Anthony Monsour, og han voksede op i Boston, Massachusetts. I 1995 besøgte han Roskilde Festival, hvor han gav danskerne en smagsprøve på sin musik.

Tags